Cardiocast afl 2 - Patiëntperspectief cardiovasculaire zorg | CVRM


CardioCasts  • 22 juli 2021

Afl 2. Het perspectief van de patiënt omtrent cardiovasculaire zorg

In deze podcast belichten drie sprekers het perspectief van de patiënt.

Het perspectief van de patiënt

  • Gerald Rijks– Ervaringsdeskundige
  • Aliënde van Goor – Jurist Gezondheidsrecht, verpleegkundig specialist AGZ en beleidsmedewerker bij de NZa
  • Willem Bax – Internist, nefroloog en vasculair geneeskundige bij de Noord-West ziekenhuisgroep

Van student naar risicopatiënt

Al 35 jaar is Gerald Rijks in beeld vanwege een verhoogd risico, sinds 2014 is hij hartpatiënt. Na het overlijden van Gerald Rijks’ vader ging student Gerald preventief aan de cholesterolverlagende middelen, want net als zijn vader had hij te hoge cholesterolwaarden. Het voorkwam een infarct niet. Hij kroop door het oog van de naald en werd later in zijn leven opnieuw geconfronteerd met een event. Wat Gerald zoal overkwam en hoe hij verschillende zorg en ondersteuning vanuit zowel de eerste als tweede lijn ervaren heeft deelt hij in deze aflevering.

Bouwen op eerdere pogingen

Aliënde van Goor was de verpleegkundig specialist van onder meer Gerald Rijks. Zij vertelt over haar rol in de cardiovasculaire zorg. Welke vragen te stellen en hoe de patiënt de regie geven passeren de revue. Aliënde belicht verschillen in aanpak van leefstijlveranderingen en wat zinvol is om een patiënt met hardnekkige slechte gewoontes, die al meerdere verbeterpogingen heeft ondernomen, succesvol te motiveren. Verder weet u na deze aflevering waarom Van Goor pleit voor bron- en contactonderzoek bij patiënten met hart- en vaatziekten.

Het belang van directe communicatie

Willem Bax beantwoordt de vraag hoe een patiënt zelf het beste invloed kan uitoefenen op het voorkomen van een tweede cardiovasculair event. Bax is het liefst elk event zolang mogelijk voor, want de gevolgen van een cardiovasculair event liegen er niet om. Hij bespreekt welke relatief eenvoudige adviezen een enorm verschil kunnen maken en waarom de brief aan de huisarts een persoonlijke brief van de medisch specialist aan de patiënt moet worden. Een ander belangrijk aspect van zijn betoog omvat hoe tot de voorwaarden voor shared decision making te komen, dit kan alleen optimaal verlopen wanneer de behandelaar en patiënt op hetzelfde niveau van uitleg en begrip komen. Bax geeft enkele suggesties hoe op dat gezamenlijke niveau te komen binnen de tijd die er is in de spreekkamer.
Laat u inspireren door deze drie perspectieven.



zorgpaden-img
CardioCasts   •   17 augustus 2021

Samenwerken over de lijn...

CardioCasts   •   3 augustus 2021

Zorgpaden in de tweede lijn...

CardioCasts   •   11 mei 2021

Het speelveld van de cardiovasculaire zorg en...

Op de hoogte blijven?

Graag delen wij onze inzichten en innovaties binnen de cardiovasculaire zorg. Samen maken we de zorg beter.
Inschrijven